Ohjeita saattoväelle

Saattoväki

Kaikki hautajaiset ovat yksilöllisiä

Hautajaiset voivat olla nykyisin hyvinkin persoonalliset ja ne suunnitellaan aina omaisten ja/tai vainajan toiveiden mukaan. Ohjelmaa tai käyttäytymissääntöjä ei voi yleistää, toimintatavat voivat riippua myös paikkakunnan ja seurakunnan tavoista ja ohjeista. Tilanne on monille outo ja uusi, ja aina surun keskellä lähiomaisetkaan eivät tiedä, kuinka toimisivat. Tärkeintä on kunnioittaa vainajaa ja omaisia omalla läsnäolollaan ja hillityllä käyttäytymisellään.

Kun saat kutsun hautajaisiin

Kutsu hautajaisiin voi saapua korttina postissa, puhelimessa, sanan kiertäessä tai lehti-ilmoituksella. Ainakin silloin, kun kutsu on saatu henkilökohtaisesti, on kohteliasta vastata pääseekö osallistumaan vai ei. Toisinaan, esim. lehti-ilmoituksissa, voi olla pyyntö ilmoittautumisesta siunaustilaisuuteen ennakkoon.

Osanotto omaisille

Osanoton lähiomaisille voi ilmaista lähettämällä kortin tai kukkia surukotiin, puhelinsoitolla tai välimatkan estämättä myös käymällä vierailulla surukodissa.

Adressit

Adressi on tapana lähettää pääsääntöisesti silloin, kun itse ei ole menossa hautajaisiin. Adressin voi lähettää postitse lähiomaiselle tai pyytää hautaustoimistoa toimittamaan adressin siunaus-/muistotilaisuuteen.

memoria adressit hannamari johansson vapaus

Vapaus adressi

34,95€

memoria adressit niilo isotalo kesäaamu koivikossa

Kesäaamu koivikossa adressi

34,95€

Memoria Adressikauppa Rusko-adressi

Rusko adressi

29,95€

memoria adressi piia huttunen joutsenet

Joutsenet adressi

34,95€

Hautajaiskukat

Arkun ympärille tai haudalle laskettavat kukat voivat olla perinteisiä surulaitteita tai surukimppuja. Joskus omaiset esittävät toivomuksen esimerkiksi tietyn väristen kukkien tai vain yhden kukan laskemisesta. Tällöin toivomuksia on syytä noudattaa. Nykypäivänä käytetään kaikkia kukkia ja värejä, niin sanottuja ”hautajaiskukkia” ei ole. Kukat on hyvä tilata ajoissa kukkakaupasta/hautaustoimistosta. Usein kukkakaupat/hautaustoimistot toimittavat kukat valmiiksi hautajaistilaisuuteen. Kukat päätyvät aina hautapaikalle, myös silloin, kun on kyse tuhkauksesta. Kukkia ei koskaan tuhkata.

Jäähyväistervehdys

Kukkiin on tapana liittää nauhat, tai nykyisin enenevässä määrin kortti, johon tekstataan jäähyväistervehdys. Niin sanottu omistusosa, eli ketä muistetaan ja kuka/ketkä muistaa, on tärkein. Tämän lisäksi usein laitetaan värssy; Raamatunlause, runo tai vaikka itse kirjoitettu jäähyväistervehdys.

Esimerkiksi:

”Matti Virtasen muistoa kunnioittaen,
Maija Meikäläinen perheineen”

Jos vainaja on ollut läheinen, ja lähiomaiset tuntevat henkilön, jolta jäähyväistervehdys on,
sukunimiä ei yleensä mainita. Myös kutsumanimiä voidaan hyvin käyttää.

”Masaa lämmöllä muistaen ja yhteisistä muistoista kiittäen,
Maija, Mikko ja Minna”

Memoria-hautaustoimistoista saatte Muistolauseita -vihkosen, jossa on lisää ehdotuksia teksteiksi.

Hautajaistilaisuus

Pukeutuminen

Pukeutumisella kunnioitetaan tilaisuutta ja vainajaa. Musta on Suomessa perinteinen väri hautajaisvaatteissa. Ainakin lähiomaiset pukeutuvat mustiin tai tummiin vaatteisiin. Naisille suositeltava asu on musta leninki, jakkupuku tai hame, myös sukat ja kengät ovat tummat, huomiota herättäviä asusteita ja koruja tulee välttää. Miehillä asu on tummapuku, valkoinen paita ja taskuliina, musta solmio tai kravatti, mustat sukat, sormikkaat ja kengät. Säästä riippuen myös päällystakki on musta tai tumma, samoin hattu. Kaulaliina on valkoinen, etenkin kantajilla. Äidin tai puolison kuoltua miehet voivat käyttää surunappia.

Hautajaissaattue

Siunaustilaisuudessa

Siunaustilaisuus noudattaa aina uskontokunnan mukaan tiettyä kaavaa. Pappi johtaa tilaisuutta kappelissa/kirkossa. Usein saattoväelle jaetaan ohjelmalehtinen, josta ilmenee tilaisuuden kulku. Lähiomaiset istuvat oikealla etupenkeissä, muut sukulaiset heidän takanaan. Viralliset tahot, ystävät, tuttavat ja lesken sukulaiset istuvat vasemmalla.

Jos kukat lasketaan kappelissa/kirkossa, lasketaan kukat arkun ympärille niin, että lähiomaiset laskevat kukat ensin, vainajan sydämen kohdalle. Sen jälkeen muu saattoväki laskee kukat vuorollaan, usein penkkirivi kerrallaan. Kun kukat on laskettu arkulle, on tapana kääntyä vielä omaisiin päin ja kumartaa/nyökätä. Arkkuhautauksessa noudatetaan haudalla samaa kaavaa. Tuhkaushautauksessa tilaisuuden päätteeksi arkku jää useimmiten paikoilleen kappeliin.

Uskonnoton saattotilaisuus

Uskonnoton saattotilaisuus voi olla hyvinkin vapaamuotoinen omaisten tai vainajan suunnitelman mukaan, tai sen kaava voi mukailla perinteistä siunaustilaisuutta. Useimmiten ohjelmaan kuitenkin kuuluu musiikkia, puheita ja kukkatervehdykset. Vain uskonnolliset piirteet puuttuvat. Saattotilaisuus voidaan järjestää monilla paikkakunnilla seurakunnan kappelissa.

Muistotilaisuudessa

Siunaus- tai saattotilaisuuden jälkeen vainajan läheiset kokoontuvat muistotilaisuuteen. Kutsu muistotilaisuuteen esitetään omaisten toimesta joko etukäteen tai siunaus/saattotilaisuuden päätteeksi kappelissa tai haudalla. Silloin heillä on mahdollisuus muistella vainajaa, ilmaista kiitollisuutta yhteisestä ajasta hänen kanssaan ja lohduttaa toisiaan surussa. Usein muistotilaisuuteen saavuttaessa lähiomaiset ovat vastassa ovella, jolloin tulee luonteva tilaisuus ilmaista osanotto. 
Ellei istumajärjestystä ole määrätty henkilökohtaisesti, lähiomaiset ja pappi istuvat samassa pöydässä ja muu saattoväki valitsee istumapaikkansa vapaasti. Muistotilaisuus on kaavoista vapaa tilaisuus. Useimmiten pappi osallistuu myös muistotilaisuuteen ja omaisten pyynnöstä voi myös johtaa tilaisuutta. Pääsääntöisesti muistotilaisuudessa tarjotaan saattoväelle ruoka/kahvi ja luetaan mahdolliset adressit.

Mitä hautajaisissa tapahtuu?

Ruumisauto tuo arkun hautausmaan kappeliin, jossa siunaustilaisuus tapahtuu. Kappelissa pappi suorittaa vainajan siunauksen. Siunaustilaisuudessa lauletaan virret, kanttori soittaa alku- ja loppusoiton. 

Kantajat siirtyvät arkulle ja kantavat arkun ulkona odottavaan kärryyn. Saattoväki seuraa perässä ja kuljetaan haudalle. Haudalla kantajat nostavat arkun kärrystä ja siirtyvät haudan äärelle laskemaan sen hautaan. Omaiset ja ystävät laskevat kukat hautakummulle ja lausuvat jäähyväistervehdykset. 

Hautaanlaskun jälkeen siirrytään muistotilaisuuteen ruokailemaan tai kahville. Muistotilaisuudessa voidaan pitää ystävän tai omaisen toimesta muistopuhe, lukea adressit. Musiikkiesitys vaikkapa vainajan lempikappaleesta tuo tunnelmaa tilaisuuteen. Pienelle pöydälle asetetaan vainajan valokuva, kukat ja kynttilä. Lisäksi voidaan asettaa esille jotakin persoonallista, hänelle tärkeää esinettä tai asiaa. Valokuva-albumi mihin on kerätty vuosien varrelta kuvia voidaan laittaa esille saattoväen katsottavaksi.

Memoria sovellus

Memoria sovellus

Suunnittele hautajaiset

Aloita hautajaisten suunnittelu sovelluksessa, kun sinulle sopii. Saat heti alustavan hinta-arvion ja suunnitelman hautajaisjärjestelyistä. Paikallinen Memoria-perheyritys ottaa sinuun pian yhteyttä ja käy suunnitelman läpi kanssasi. Hyväksyttyäsi tarjouksen huolehdimme hautajaisjärjestelyistä kuten sinä haluat.

Aloita suunnittelu tästä

Hautajaismusiikki

Hautajaisissa soitettava ja laulettava musiikki tuo lohtua ja antaa toivoa saattoväelle. J..

Lue lisää

Hautajaisten kustannukset

Jokainen hautaustilaisuus on yksilöllinen ja kustannukset riippuvat monista eri valinnoist..

Lue lisää

Hautamuistomerkit

Suomessa perinteinen hautamuistomerkki on kivi. Kivi on lähes ikuinen materiaali. Kivi edu..

Lue lisää

Hautausvaihtoehdot

Arkkuhautaus tai maahautaus tarkoittaa arkun hautaamista maahan. Hautapaikka voi olla uusi..

Lue lisää

Kirkkoon kuulumattoman hautaus

Myös seurakuntaan kuulumaton vainaja voidaan tapauskohtaisesti siunata hautaan kristillisi..

Lue lisää

Kukat ja koristelu hautajaisissa

Siunaus- ja saattotilaisuudessa arkun päällä on arkunkoriste jonka hautaustoimisto toimitt..

Lue lisää

Kuljetukset ja vainajan saattaminen

Hoidamme kaikki vainajan kuljetukset ammattitaidolla ja pieteetillä. ..

Lue lisää

Mitä tehdä kuoleman jälkeen

Hautausjärjestelyt voi aloittaa välittömästi kuolemantapauksen jälkeen, hautauslupaa tai k..

Lue lisää

Muistotilaisuus

Siunaus- tai saattotilaisuuden jälkeen vainajan läheiset kokontuvat muistotilaisuuteen...

Lue lisää

Perunkirjoitus

Jokaisen Suomessa kuolleen henkilön jälkeen on tehtävä perunkirjoitus. Perukirja on asiaki..

Lue lisää

Sotilashautajaiset

Sotilaallisin kunnianosoituksin voidaan järjestää hautajaiset palveluksessa kuolleelle sot..

Lue lisää

Suruliputus

Mikäli kuolinpäivänä halutaan liputtaa, on suruliputuksesta sovittava liputuksesta vastaav..

Lue lisää

Vainajan profiilin poistaminen verkkopalveluista

Tänä päivänä sosiaalista mediaa ja erilaisia nettitilejä käyttää valtaosa väestöstä, ikään..

Lue lisää

Lapset hautajaisissa

Lapsen osallistuminen hautajaisiin on sitä tärkeämpää mitä läheisempi vainaja on hänelle o..

Lue lisää

Ohjeita hautajaisvieraille

Oppaasta löydät ohjeita ja hyviä käytäntöjä hautajaisten järjestäjälle suunnittelusta peru..

Lue lisää

Ohjeita kantajille

Arkun kantajana toimiminen hautajaisissa on arvokas tehtävä, joka saattaa kuitenkin tuntua..

Lue lisää

Ohjeita saattoväelle

Hautajaiset voivat olla nykyisin hyvinkin persoonalliset ja ne suunnitellaan aina omaisten..

Lue lisää

Hengellisiä säkeitä

Hengelliset muistolauseet, joita voidaan käyttää surulaitteiden korteissa ja nauhoissa, ku..

Lue lisää

Luonto ja ikuisuus

Luonto ja ikuisuus aiheisia muistolauseita, joita voidaan käyttää surulaitteiden korteissa..

Lue lisää

Lyhyitä säkeitä

Lyhyitä muistolauseita, joita voidaan käyttää surulaitteiden korteissa ja nauhoissa, kuoli..

Lue lisää

Memorial quotes in English

Muistolauseita englannin kielellä..

Lue lisää

Meri

Meriaiheiset muistolauseet, joita voidaan käyttää surulaitteiden korteissa ja nauhoissa, k..

Lue lisää

Säkeitä lapsille ja nuorille

Säkeitä lapsille ja nuorille, joita voidaan käyttää surulaitteiden korteissa ja nauhoissa,..

Lue lisää

Säkeitä vanhemmille

Muistolauseita vanhemmille, joita voidaan käyttää surulaitteiden korteissa ja nauhoissa, k..

Lue lisää

Verser på svenska

Muistolauseita ruotsin kielellä..

Lue lisää

Hautajaisten ennakkosuunnittelu

”Näin Minä Haluan”- mitä omaisten tulisi tietää hautausjärjestelyistäni - Korvaamaton apu ..

Lue lisää

Hautajaisten usein kysytyt kysymykset

Ensisijaisesti hautauskulut maksetaan aina vainajan varoista. Vainajan varoista maksetaan ..

Lue lisää

Hautauskulttuuri Suomessa

Hautauskulttuuri on kehittynyt ja kehittyy jatkuvasti ihmisten uskomusten ja uskonnon muka..

Lue lisää

Hautaussanasto

Sanasto Ainaishauta, A-hauta Hauta, joka on lunastettu määräämättömäksi ajaksi. Arkkuhauta..

Lue lisää

Kuka hoitaa hautausjärjestelyt

Jollei vainaja ole eläessään nimenomaisesti toivonut tietyn henkilön huolehtivan hautausjä..

Lue lisää

Ohjeet hautajaisten järjestämiseen

Oppaasta löydät ohjeita ja hyviä käytäntöjä hautajaisten järjestäjälle suunnittelusta peru..

Lue lisää

Perheiltä perheille. Perinteisesti

Suunnittele itse hautajaiset helposti Memoria-sovelluksella

Suunnittele hautajaiset